KURSER

 

Der tilbydes kurser for voksne.

Max 9 deltagere på holdet.

 

Der optages pt ikke nye kursister.

 

Der er ikke planlagt weekendkurser eller kursusrejser i den kommende sæson.

 

 

 

TIDLIGERE AFHOLDTE KURSUSREJSER

 

Siden 2002 er der 2-3 gange årligt afholdt tegne/malekurser i udlandet, oftest i maj/juni og august/september. Kurserne er af 1 uges varighed med 12-15 kursister. Vi har været i Tyrkiet, på Mallorca, i Andalusien, i Sydfrankrig, på Lofoten i Nordnorge, i Argentière i de franske Alper, i Paris, i Venedig og i Bergamo. Desuden har vi holdt ugekursus i Ry, i Fjaltring ved Vesterhavet og på limfjordsøen Fur.

 

Den totale kursuspris vil variere fra sted til sted, da udgifter til hotel, mad, transport m.m. varierer fra land til land. Vi tilstræber at lave kursusrejserne til en overkommelig pris. Vi bor enkelt men godt og oftest med mulighed for enkeltværelse mod tillægsbetaling. Vi besøger steder, der ikke er overrendt af almindelig turisme, og er det et ”ægte” turistmål, så prøver vi at finde lidt ind bag facaden. Og der er altid en ”særlig” oplevelse af kulturel eller kunstnerisk art, ud over at vi er på et smukt og dejligt sted..

 

Undervisning, inspiration, kulturoplevelser, opdagelse af stedets særpræg, om muligt tæt på den lokale befolkning, og i alle tilfælde tæt på landskabet, farverne, motiverne og duftene, er hovedindholdet i kursusugen. Du kommer også helt tæt på dig selv og din blyant, din pensel, din lyst til at fordybe dig i skitsebogens forunderlige verden. Hvis der er mulighed for det, laver vi yogaøvelser evt let meditation om morgenen eller hvornår det er passende. Kurset er en uges koncentreret nærvær sammen med flok dejlige mennesker (som regel overvejende kvinder), der alle er optaget af den billedskabende proces – alle forskelligheder til trods.

TYRKIET

Vi har siden 2002 besøgt Tyrkiet 9 gange. Det var det første rejsemål, og vi vender tilbage igen og igen. Simpelthen fordi det er sådan et dejligt sted. Vi bor på Hotel Karanfil i Güzelcamli 1½ times kørsel syd for Izmir. Et enkelt nyere hotel med den dejligste tyrkiske mad – hver dag til alle måltider. Det fås ikke bedre. Den lille by er fyldt med fine motiver og venlige, gæstfrie tyrkere. Vi har mulighed for at besøge et Hammam, det tyrkiske bad. Vi bor tæt på hav og bjerge. Der er udsigt til den græske ø Samos fra vores terrasse. Vi sejler en hel dag på det tyrkisblå hav. Vi besøger Efesos eller andre græske/romerske fortidsminder. Bafasøen og det storslåede bjerglandskab er et fantastisk sted at vandre. På de sidste 3 kurser overnattede vi ved Bafasøen en enkelt nat på en lille Pension. Tyrkiets farver og dufte sætter sig dybt i krop og sjæl. Solen giver det hele en særlig glød.

MALLORCA

6 kurser har vi holdt på Mallorca med samme koncept: De første 3 dage bor vi på Pension Villa Verde i Deia. En lille charmerende og velholdt by i gå afstand til den fineste lille bugt med dejligt badevand og smukke klippeformationer. Ren idyl og fred. Olivenlunde, citrontræer og appelsinblomster dufter. En heldagstur til Miro museet i Palma eller Galleri Asbæk i Andratx er et kig ind i den moderne kunsts verden, inden vi trækker os tilbage i de vilde Tramuntana bjerge og indlogeres på klostret i Lluc. Her bor vi de sidste dage og nyder klosteromgivelsernes storslåede landskab og ro. Kurset i juni 2014 var anderledes: 2 dage i Deia med let vandring og derefter ophold på Klostret i Lluc. Daglige vandreture og arbejde med enkle mentale øvelser og meditationer gav inspiration til ”nye veje” ind i skitsebogen.

ANDALUSIEN

Det gamle mauerpalads  Alhambra i Granada er turens første store oplevelse. Vi bor 2 nætter på Hotel Tilos i Granada og bruger en hel dag på Alhambra. Vi når at opleve en forrygende flamencoforestilling, inden vi på anden dagen kører op i Sierra Nevada bjergene til den lille by Capileira, den højst beliggende af 3 charmerende hvide byer. Her bor vi i lejligheder med 3-4 personer i hver. Her er rustikt, enkelt og hvidt. Byen har mange trapper og smalle spændende gyder. Masser af små skorstene rager op og giver byen sit særlige præg. Tidsler, kastanje- og valnøddetræer og smukke popler dækker bjergskråningerne. Der er fine udsigter, en brusende flod, lufttørret skinke, oliven og kølig vin på den lille fortovscafe. 3 gange er turen gået til dette vidunderlige sted.

SYDFRANKRIG

Tæt på den spanske grænse ved foden af Pyrenæerne ligger Argeles sur Mer. Her har vi holdt kursus 2 gange. Vi lejede et atelier og arbejdede med akrylmaleri i atelier’et og skitsebogen på gader og stræder. I 2009 og igen i 2014 rykkede vi lidt længere ind i landet til Céret. En klassisk fransk by, smuk og charmerende. Ceret har de sidste 100 år været samlingssted for mange kendte malere. Byen har et dejligt kunstmuseum med skiftende udstillinger og en fast samling. Vi bor på Hotel des Arcades lige midt i byen under de høje skyggefulde plataner. Matisse’s by Collioure og Salvador Dalis fantastiske museum i Figueres og sommerhuset i Portlligat/Cadaques i Spanien er mål for heldagsture. Og landskabet omkring Céret indbyder til fine gåture med udsigter til Pic Canigou, et af Pyrenærernes højeste bjerge.

LOFOTEN I NORDNORGE

Højt mod nord, på Lofoten, i midnatssolens land, har vi holdt kursus i 2009 og 2015. 3 fly må vi med for at nå derop. Stilhed, ren luft, fjelde, hav og et lys, der holder os årvågne og vågne den ganske nat. Vi bor i Henningsvær i moderniserede rorbuer (gamle fiskerhuse). Helt ude hvor klippe og hav mødes. Lette fjeldvandringer, besøg på Vikingecentret i Borg, ture i og omkring den lille by, ved havnen og ved fyret er en del af ugens program. Der er motiver og dejlige steder lige uden for døren. Og udsyn til fjeld og hav i alle retninger. Man kan trække vejret frit! Her er plads nok og højt til himlen.

SVALBARD

Vi afholdt kursus på øgruppen Svalbard, 78 grader nord, for første gang i juli 2016.  Longyearbyen, den eneste by på Svalbard, er også den nordligste permanente bebyggelse i verden!  Vi bor godt, enkelt og autentisk i Coalminers Cabins, som er ombyggede kulminearbejder- barakker.3 dage arbejder vi indenfor bygrænsen med skitser og akvarel.  2-3 dage er vi på tur i fjeldet med riffelbevæbnet guide. Riffel er påbudt udenfor bygrænsen, da Svalbard beboes af ca 3000 isbjørne og kun 2300 mennesker. Svalbard er isbjørnenes land!  Sandsynligheden for at møde en bjørn er minimal, men man skal tages sine forholdsregler – derfor riffel. Heldags bådtur på Isfjorden. Vi sejler til den nedlagte russiske kulmineby Pyramiden.  Her er udsigt til fuglefjeld, gamle hvalfanger hytter og flere store gletcherfald. Fjeld, bræ, fjord, høj midnatssol og krystalklar ren luft er den store naturlige kulisse, der omgiver os. Intet er det samme  og du er en lille bitte smule forandret efter en uge på Svalbard.

DE FRANSKE ALPER

I 2010 gik turen for første gang til i de franske Alper. Med udsigt til Mont Blanc bor vi i den lille by Argentiere lidt nord for Chamonix. Kursets tema er Bjerget. Vi er omgivet af sneklædte bjerge til alle sider og kan samtidig nyde både varme og læ i dalen, hvor vi bor. Vi bliver ”liftet” op til de mest fantastiske udsigter, sneklædte bjergtoppe og gletchere så langt øjet rækker. Man kan gå både lange og korte ture eller blive på liftstationen og nyde udsigten og den friske bjergluft. Heldagstur med tog til Kunstcentret La Fondation Pierre Gianadda i Martigny, Schweitz. Denne kursusrejse er for dig, der holder af storslået natur, ren bjergluft og let motion. Og som er klædt på til det omskiftelige vejr, der ofte forekommer i bjergene. Vi var mere end heldige: en uge med fuld sol!

PARIS

I maj 2012 blev Paris, byernes by, indtaget som nyt kursusmål. Millionbyens hektiske puls er næsten ikke mærkbar på ”vores” lille hotel på Place Goudeau i hjertet af det gamle Montmartre. Hotellet er nabo til det myte-omspundne Bateau Lavoir, hvor Picasso bl.a. malede Kvinderne fra Avignon i 1906. Vi går i kunstnernes fodspor og oplever mesterværker på Museé d’Orsay, på Museé l’art Moderne og  l’Orangerie. De små gallerier med samtidskunst i rue de Seine er også et besøg værd. En heldagstur til Monet’s have i Giverny giver frisk landluft i lungerne og fylder alle sanser med farve og skønhed. Et af ugens højdepunkter er eftermiddagen på det legendariske Académie de la Grande Chaumière hvor vi tegner croquis. Cafeerne, de små gode restauranter, de store pladser og de små ydmyge stræder, en messe i Notre Dame, en fredfyldt time på en stol i Luxembourghaven….  Paris kommer helt sikkert på programmet igen.

VENEDIG

2 gange er turen gået til Venedig. I 2013 og i august 2015. Har man først forelsket sig i Venedig og Biennalen, så må man bare afsted igen. Vi bor på et fredfyldt, enkelt klosterlogi Redentore på øen Guidecca, 5 min sejllads fra Markuspladsen. Skitsebogen er fast følgesvend når vi begiver os ud på opdagelse i den smukke gamle by. Vi går til morgenmesse i Markuskirken, besøger museer, bl.a. Fondation Peggy Guggenheim, sejler til øerne Murano og Burano. Vi besøger Biennalen og møder den nyeste internationale samtidskunst. Bevæger vi os lidt væk fra ”hovedgaden” er der masser af spændende fredfyldte pladser, hvor venetianerne lever deres dagligliv. Venedig er fyldt med kontraster. Smukke fornemme paladsfacader, de frønnede våde mures ”collager”, store pompøse kirker, små smalle kanaler. Al transport foregår til fods eller med båd. Her er ingen trafikstøj – kun vandets klukkende lyde.

VESTERHAVSDAGE

To gange har vi afholdt kursus ved Vesterhavet! Vi bor enkelt og godt på Fjaltring Gæstehus med udsigt til marker, klit og hav. Vi maler lyset, luften, blæsten, solen, klitterne, sandet, husene. Vi besøger Kulturcentret Tuskjær, Jens Søndergaard Museet i Bovbjerg, går til Bovbjerg fyr og hjem igen. Enkle, stærke indtryk som omsættes til skitser og akvareller.

FUR

I august 2014 holdt vi for første gang kursus på til Fur.

På enkel lejrskolevis boede 17 kursister i et stort sommerhus. Morgenmad og frokost klarede vi selv og aftensmaden fik vi ”udefra”. Fur er et fantastisk sted! Vi tegner, maler akvarel, eksperimenterer med land-art og tusch-ballade i vandkanten. Med blyant, kul og kridt, farver og pensel angriber vi molerskrænter, fossiler, marker, enge, odder og drivende skyer. Trods en syndflod af regn havde vi herlige dage!

SENSOMMERDAGE I RY

Både forår og sommer er smuk i Ry. I maj er alt lysende grønt og i sensommeren blomstrer georginerne i vilde voldsomme farver. I drivhuset dufter det eksotisk. Udsigten til midtjysk mark, sø og skov er der altid – året rundt. Værkstedet er fyldt med farver, pensler og alverdens materialer. Vi fordyber os i skitser, maleri, collager alt efter kursets tema. Der afholdes kurser af fleres dages varighed og i forskellige former. Man kan bo hjemme, på Knudhule Badehotel eller i telt i skoven!

AMSTERDAM

Amsterdam er en lille indbydende og charmerende storby! Perfekt til en 5 dages kursusuge, afholdt første gang i juni 2017. Vi bor centralt på et hyggeligt hotel tæt på de 3 store museer: Van Gogh Museum, Rijksmuseum og Stejdelik. Hver dag sit museum! Kunst der fryder, foruroliger og bevæger. Gader, stræder, parker, kanaler og fine kvarterer veksler og der er inspirerende motiver overalt. En kanalrundfart sætter perspektiv på oplevelsen af byen og vi slutter på ægte Amsterdamser vis med at cykle en tur ud i Amsterdamse Bos, et stort skovområde, der giver luft til hjerne og hjerte efter de intense dage i byen.

KØBENHAVN OG LUND

Skitsen er i fokus på denne mini-rejse til København og Lund, hvor vi besøger 3 museer du nok ikke kender så godt!  Glyptotekets Vinterhave og fine kunstsamlinger skyder os i gang. 2. dag er det Skissernas Museum i Lund, der næsten tager pusten fra os efter en smuk og intens oplevelse i krypten i Lund Domkirke. 3. dag inviterer vi os selv på et heldags besøg hos gamle Thorvaldsen, der viser sig at være så inspirerende, at vi næsten skal smides ud ved lukketid. Vi bor på et enkelt hotel tæt på det hele. Efter 3 intense dage tager vi toget hjem igen med en propfuld skitsebog i tasken.

CAMINO DE SANTIAGO

For første gang i september 2017 afholdtes kursusugen Pilgrim med skitsebog. En uges vandring på Camino de Santiago i Spanien. Vi starter i Roncesvalles og vandrer mellem 8 og 17 km om dagen gennem det smukke landskab og slutter denne overkommelige etape i Puente la Reina. Hver morgen lader vi enkle meditative øvelser og stilhed lede os på vej. I skitsebogen nedfældes i dagens løb tanker, drømme, skitser af landskabet og det, der komme os i møde. Vi overnatter på små pensioner på dobbeltværelser og på gode herberger i mindre sovesale. Vi spiser dagens Pilgrimsmenu og drikker et glas lokal vin inden krop, sjæl og trætte fødder finder hvile på madrassen.

BERGAMO

Den gamle smukke middelalderby blev første gang ”indtaget” af kursister i juni 2018. Bag de høje mure bor vi på et lille pensionat Entro Le Mura, hvor den lille have opleves som en lille oase efter en ”lang arbejdsdag” med skitsebogen på gader, stræder, pladser, i gamle kirker og små gyder. 2 af dagene foregår til fods i det smukke italienske landskab omkring Bergamo. Bergamo byder på fine farver, gode motiver, en dejlig stemning og masser af kultur og arkitektur.

Fuerteventura

Forestil dig en bred kilometerlang strand, frisk vind, udslukte vulkaner dækket af sand fra Sahara, ingen træer, sparsomme vækster i sandet, lave lavaklipper i smukke farver, drivende skyer på blå himmel, lyden af brusende hav, 18-20 grader. Vi skitser dagen lang, mediterer, lader op og fordyber os. I ro og fred. Midt i ”ingenting”, som en lille oase i ødemarken, ligger vores hotel Melia Corriones på østsiden af kanarieøen, Fuerteventura. Vi bor på dejlige, veludstyrede værelser med havudsigt! Opholdet er med fuld pension/ all inclusive. En kursusuge på Fuerteventura i januar eller februar er vitaminer til krop og sjæl!

 

BILLEDVÆRKSTEDET SØKILDEN

V/ BIRGIT DAHLSTRUP JENSEN

TULSTRUPVEJ 91

MAIL- BDJ@HOTMAIL.COM

TELEFON: 20771066