BLOG

Oktober hilsen

Det er længe siden sidst. Jeg håber alle har haft en dejlig sommer. Jeg har aldrig før holdt så lang en ferie og efterfølgende kursuspause. Det har gjort godt!! Der har været tid og ro til at samle kræfter, og nu føles det som om, der er fyldt op på energi-lageret igen! Jeg har haft tid til at passe min have og høste, hvad der blev sået. Der har været tid til at læse, tænke og gå lange ture her i omegnen. Tid til både at nyde de varme sommerdage og septembers regnvejrsdage, hvor det var bedst at være i værkstedet og rode med lidt skitser.

Jeg har lyst til at vise jer et par snapshots fra sommerens lyksaligheder.

Det blev selvfølgelig til et par strandskitser på min teltferie ved Middelhavet, og skitsebogen var med i rygsækken på vandreturen ved Jungfrau og Eiger i de schweiziske Alper. To dejlige ferieuger med to store kontraster: hav og bjerg. En kontrastfyldt bevægelse fra havoverfladen, det varme sand og bare tæer til klipper og høje bjerge med udsigt til gletsjere og hvide alpetoppe. Iført det rette fodtøj kan man begive sig ud på den fineste gletsjervandring i 3650meters højde.

Hundredevis af sommerfugle flagrede omkring i den danske sensommer. Jeg gik en lang tur i Mols bjerge på en af de sidste rigtig varme dage i august og oplevede det som at forsvinde langt inde i Inger Christens digte fra Sommerfugledalen. Den oplevelse kom der et par store akrylskitser ud af.

Efteråret er nu i fuldt flor. Forleden lyste geoginerne stadig voldsomt op, som om de ville overbevise os om, at vi ikke skal sætte vort lys under en skæppe. Der var fuld knald på farven lige til mørket faldt på og den første nattefrost fik kuløren til at tabe pusten. Om morgenen lå rimfrosten som sukkerdrys på de fine blomsterblade. Kandiserede georginer! Forgængelighed og smukt forfald.

Der er sendt oplæg og deltagerlister ud til efterårets kursushold, og snart er der igen liv og glade dage i værkstedet. Jeg glæder mig til at komme i gang igen!

Efterårets tema hedder: mal din collage!! Hvad det handler om, og hvordan det vil folde sig ud vil tiden vise. Næste hilsen sendes ud, når alle hold er kommet godt i gang igen.

Nyd nu det smukke efterår. Måske er der en lille ekstra gevinst i roen, forfaldet, farverne og tusmørket, der følger med.

 

 

 

 

 

 

Sommerhilsen

Som du kan se, er det nye kursusprogram for efterår 2019 og forår 2020 nu tilgængeligt her på hjemmesiden!

Alle dag- og aftenhold er traditionen tro på forhånd næsten fyldt op. Der kan komme enkelte ledige pladser inden kursusstarten i oktober. Er du ”ny kursist”, så forhør nærmere inden du tilmelder dig. Du kan evt komme på venteliste.

Har du lyst til en kick-start i det nye år, så ta’ med på kursus-rejse til Fuerteventura  i januar og få opladt dine ”vinter-batterier”. Tilmelding inden 1. oktober. Og forhør nærmere om plads på kursusrejsen til Marokko i september. Den er flyttet fra maj 2019 og er derfor i princippet er fyldt. Men der  bliver nok et par ledige pladser. Du kan evt komme på venteliste.

Og så til her og nu, hvor vi lige har afsluttet årets Sommerkursus for børn og unge. 18 piger mellem 10 og 15 år udfoldede årets tema På andre måder med stor energi, godt humør og masser af opfindsomhed og kreativitet!

På de store hotte kunstudstillinger går man ofte som sild i tønde, og har svært ved ”at se skoven for bare træer”! Sådan var det også på Fernisagen af vores udstilling, hvor vi traditionen tro inviterede forældre, bedsteforældre og venner til at komme forbi og få et kig ind i vores udstilling af ugens arbejde.  90 isvafler blev spist, så vi ved, at vi var virkelig mange i år. Tak for interessen!!

På fotos herunder får I et kig ind i både proces og færdigt arbejde.

Vi hentede inspiration fra Julian Schnabels store action-paintings og malede stort og vildt på presenninger. Min egen selvopfundne tusch-ballade teknik kan skabe sjov og ballade, selvom der er langt til et hav med saltvand. Her bruger vi bare salt i vand og spand! Modiglianis portrætter af unge kvinder blev oplæg til ansigter malet på røde tegltagsten. Små skulpturer af ansigtet blev til sidst forsøgt formet med bind for øjnene. Derefter gik vi ombord i en blanding af jord, lim og naturlige farvestoffer som jern, okker og kridt. En træ-palette blev bund for et lille landskabs billede, et jordbillede.  Meret Oppenheims  ”Pelsforede kop” fra 1936  gav os inspiration til projektet Kop Amok. Den medbragte kop gik totalt amok!! Jeg kan ikke lade være med at vise alle 18 kopper! Jeg synes hver eneste kop blev et lille kunstværk! Miniature billeder i form af  små ikoner, og Manilla-mærke- maleri  gav undervejs et lille fredfyldt helle midt i alle de større armbevægelser. Og vi stemplede ind hver dag på et lille 20x20 format! Hver dag afgav sit symbolske stempelantal: navn, adresse etc. Den sidste formiddag fik vi malet sommerblomster på brune kardusposer.  Smukkere pose findes ikke i de fineste butikker på Strøget!.

Efter en intens uge hvor alt blev udfoldet  På andre måder og på andre materialer end de gængse, er jeg både glad for og forundret over, at det er muligt for pigerne at  holde koncentrationen dagen igennem. De tager åbent imod alle udfordringerne og udfolder dem på hver sin måde med stor kreativ opfindsomhed. For mig giver det dyb mening at få lov til at sætte den slags processer i gang! Og sikke en gave at opleve hvordan hver enkelt ”ung spirende kunstner” har sin helt egen stil og udtryk.

Tak for dejlig mad til Karen Bjørnager, der igen i år kreerede den dejligste frokostbuffet til os alle.

God sommer til jer alle sammen.

 

 

 

 

Maj hilsen 2019

Rapsmarken er gulere end gul, bøgen lyser grønnere end grønt. Forleden var jorden hvid af et tyndt lag sne! Inden vi ser os om, forvandles det kølige forår forhåbentlig til sommer.

 

Forårssæsonen er nu slut her i værkstedet og alle dag-og aftenhold har arbejdet sig gennem mellemrummene på et utal af opfindsomme måder. Vores tema Mellemrum har været så rummeligt, så alle har haft mulighed for at finde sig et rum af passende størrelse og indretning at udfolde sig i!!

Grenenes mellemrum blev fyldt med skrift……Puslespilsbrikker blev tegnet med kant og fyldt med ”følelser”….Naturens småbitte mellemrum blev skitseret og skraveret…..Hjemlige mellemrum, medbragt som fotos på mobilen, blev forenklet og omskabt til stramme, abstrakte kompositioner…..Og den sidste kursusgang arbejdede vi ind i ”Mit eget mellemrum”, som lige her og nu føltes som et godt og energigivende sted.

 

Mandeholdets program indebar en lang lørdag, hvor vi gik op i det helt store format.

I marts afholdt vi en sjov weekend-workshop med titlen Tilfældighedens poesi. Ikke alt behøver at planlægges eller styres når et billede skal startes op. Det kan være både sjovt, udfordrende og krævende at overgive sig til tilfældighedens muligheder i den skabende proces..

 

I første uge af skoleferien afholder vi igen det traditionsrige Sommerkursus for børn. Der bliver propfyldt når 18 børn i højt sommerhumør myldrer ind i værkstedet. Der bliver som altid fuld fart på både ude og inde gennem de 4 dage. Og udstillingen den sidste dag er et tilløbsstykke for hele familien!! Årets tema er endnu ikke afsløret!

 

Sensommerdage  i Ry 27.-31. august er pt fyldt op. Der bliver måske 1-2- ledige pladser. Ring og hør nærmere. Jeg glæder mig til at arbejde i værkstedet gennem 4 dejlige lange augustdage og aftener. At dele værkstedets, havens og skovens herligheder med et hold sensommer- kursister er altid godt og inspirerende!

 

1. juli lægges nyt kursusprogram på hjemmesiden. I næste sæson starter jeg indflyvningen til et nyt kapitel i mit liv, hvor der skal blive mere tid til selv at være i værkstedet. Og det betyder helt enkelt færre kursustilbud. Se datoer for dag-og aftenkurser omkring 1.juli

 

 

 

Så er det næsten forår! Marts går os i møde med sit særlige sprøde hvidlige lys. Og alle de små forårsbebudere er allerede er godt på vej.

 

Jeg er også godt på vej, og det er dejligt igen at kunne byde kursister velkommen.

Det har jo været en lang ufrivillig pause siden oktober måned. Januar og februar blev til rekreationsmåneder og ikke malemåneder som planlagt. Pyt!  Nu starter vi igen, lige der hvor vi slap i oktober 2018.  Det blev et mellemrum! Et mellemrum spændt ud mellem den første kursusgang i efteråret 2018 og den første kursusgang her i foråret 2019. Håber I har brugt mellemrummet godt.

 

Vi bevæger os nu videre ind i mellerums- temaet og jeg er spændt på, hvad der kommer ud af det!  Om dørene til rummene vil åbne sig for os. Og hvad der findes i de der mellemrum….

 

Der er 5 kursusgang gange i forårsforløbet. Og alle hold er fyldt op.

 

Et enkelt weekend-kursus løber af stablen 16.-17.marts med titlen: Tilfældighedens poesi i dit maleri!

Der er 7 tilmeldte og med lidt god vilje kan der blive plads til endnu 1 kursist. Se kursusprogrammet på hjemmesiden.

 

Desværre har jeg måttet aflyse en fyldt kursusrejse til  Marokko i maj på grund af mit helbred!  MEN vi flytter den ”bare” til næste år!! Deltagere fra i år har deres plads sikret. Måske bliver der et par ledige pladser, da det jo er svært at forudsige fremtiden. Så forhør om at komme på venteliste.

 

Sommerkursusfor børn i første uge af skoleferien er propfyldt og med flere børn på venteliste. Det er skønt, og jeg glæder mig altid til de herlige sommerkursusdage og veloplagte sommer-børn!

Sensommer i Ry er stadig på programmet og har plads til 8 kursister. Datoen er skubbet en enkelt dag 27.-31 august! Frist for tilmelding er 1. juli. Se kursusprogrammet på hjemmesiden.

 

Sidst i januar tog jeg på en uges ”rekreation” på Fuerteventura. Den mindst befolkede af de kanariske øer En særpræget gold ø, en stenet skønhed! Gamle udslukte vulkaner, sten og sand og strand, vind, sol og skyer. Midt i ”ødemarken” lå hotellet som et strandet ”skib” i en dejlig oase af palmer og kaktus. Pønser på om det kunne blive et nyt kursussted. Der er nok af motiver, fred og ro og ”ingenting”. Vitaminer i en mørk januar!  Ingen seværdigheder, all inclusive med den dejligste mad. Sol og saltvandspøl.  Vil du med i starten af 2020?

Lige nu venter vi på vår.

 

Vi ses!!

 

 

December er godt i gang – og snart er det jul! Nu får I endelig det nyhedsbrev, i lidt redigeret form, som skulle ha’ været ude, da jeg vendte hjem fra Marokko.

Et langt mellemrum kilede sig ind efter vores fine og veloplagte kurusstart i september måned. Sådan kan det gå! Først en hjertelig tak for alle de gode hilsner I har sendt mig, da jeg måtte aflyse efterårets kurser. Jeg håber nu at januar og februar, der i forvejen var afsat til ”mig selv” til arbejde i værkstedet, til tanker, vinterhi og opladning gør, at alle gode kræfter vender tilbage til krop og sjæl igen.

Inden jeg gik på ufrivillig ”pause og stand by”, så blev der jo faktisk sat gang i en masse. Vi fik startet alle hold med temaet ”mellemrum – mellem rum”, og det tegnede både godt og sjovt. Nu håber jeg, at de af jer, der har arbejdet videre på egen hånd, måske har givet temaet en ekstra tanke. Det er nemlig et ret tankevækkende tema!! Den første gang startede vi helt enkelt med at tegne mellemrum udfra en stor ”opstilling” af grene og blade Derefter blev mellemrummene frit ”transporteret” over på papirets nederste halvdel, og udfyldt med kolde og varme farver. Og hvad sker der så, når man får fri til at at lade associationer og indfald fylde den øverste halvdel? Vi kom lige akkurat godt i gang, men blev jo slet ikke færdig….. se  work in progress herunder.

Mandeholdets første malegang gik først og fremmest med at udvælge billeder til den udstilling i Kirkehuset ved Dover kirke, som vi havde sagt ja til for længe siden. 28.oktober var der Fernisage på udstillingen efter gudstjenesten. Alkenkoret sang, Hans holdt en tale, og der blev drukket kirke-kaffe og snakket om kunst!  På de mange tilbagemeldinger jeg fik her på ”long-distance”, blev det en både festlig fernisering og en seværdig debut-udstilling! Jeg er ret stolt af ”mine mænd”.

Tilbage til Marokko igen! De første dage i Essaouria, da jeg endnu kunne stå på benene, fik jeg heldigvis taget en masse fotos. I Marrakesh blev det kun til fotos af udsigten fra mit fine værelse på Riad Anya - og et vue ud over den rosa by fra den øverste terrasse. Nyd her de marokkanske farve-skud i kontrast til decembers korte, fugtige, gråtonede dage.

Vi ses når vintergækkerne begynder at spire. Den først uge i marts starter vi igen. Se hjemmesiden for datoer mm.

 

God jul og godt nytår til jer alle.

En lang, lang varm sommer er gået på hæld og nu venter en ny efterårssæson her på Billedværkstedet Søkilden.

I uge 39 slår vi igen dørene op og så kaster vi os ind i efterårets tema MELLEMRUM. Hvad vi finder der i mellemrummet, i rummet imellem, vil tiden vise. Jeg vender tilbage med glimt fra mellemrummene når vi er kommet godt fra start!

Der er igen fyldt på alle dag-og aftenhold, MEN der er et par ledige pladser på de 3 mandage med overskriften: Mit indre kompas - en kreativ og terapeutisk proces   29.10, 19.11 og 3.12. kl 9.00-14.00

Jeg har stadig Andalusisk fornemmelse i krop og sjæl! Vi er nemlig lige vendt hjem fra en skøn kursusuge. Det er 4. gang, vi holder kursus på dette skønne sted. Først et par dage i Granada med besøg på Alhambra, som hver eneste gang åbner sine fortryllende haver og smukke mauriske arkitektur, så man bliver ganske overvældet af skønhed. Albaizin-kvarterets charme indbyder til lyst-vandring på må og få, og så er en flamenco danseforestilling et must, når vi er i Granada. Denne gang oplevede vi dans og musik af højeste kvalitet på Casa del Arte Flamenco. Herefter gik turen op i Sierra Nevada bjergene til den lille hvide by Capileira, i 1400 meters højde. Efter sol og varme i Granada fik vi 4 dage i bjergene med al slags vejr. Dramatiske hvide tågeformationer lagde sig som hvidt trylleri over alt og alle, så kom en kraftig vind og blæste både skyer og tåge bort, og så skinnede solen og varmede os fra en blå himmel. Så kom en regnbyge forbi - og sådan gik dagene med skiftende vejr og masser af dramatiske lyssætninger.  Motiverne vrimler overalt og bjergene indbyder til smukke vandreture. Tapas, oliven og sød vin på de små cafeer, giver ny energi til næste skitse. Der blev arbejdet igennem ved spisebordet i lejlighederne, på terrassen og i den smukke natur. Skitsebøgerne bugner, og masser af oplæg og inspiration er hjembragt til det videre arbejde.

At tegne er at se – og det du har tegnet har du virkelig set!

Om 2 uger er jeg på farten igen! Marokko er jo på programmet som kursussted i maj måned 2019. Jeg skal ned og se på sagerne!  Hver nyt kursusmål kræver jo grundig research og forberedelse. Jeg glæder mig til at gense Marokko og især Marrakesh, og jeg håber at komme hjem med overbevisning om, at min drøm om at holde kurus i Marokko går i opfyldelse. Der er allerede en del tilmeldinger. Så jeg tror på det!!

Mere om både Mellemrum og Marokko i næste nyhedsbrev.

 

 

Juli hilsen...

 

Nu er der helt stille i værkstedet…

Efter en herlig, heftig, hektisk og festlig sommerkursusuge med 19 børn mellem 8 og 14 år, er der ryddet op, fejet og prydet. Jeg har stillet et par ufærdige malerier af mine egne frem i håb om, at der inden længe kommer en regnvejrsdag   - måske kunne jeg så få trang til at gribe penslerne.

Festligt blev det med alle børnene. Temaet  en fest  blev skudt i gang med et selvportræt som baby. Malet efter et medbragt foto. 2,3,4 børn sammen om  et maleri på store papkasser. Snor blev bundet omkring og der stod så ”pakkeposten” med verdens bedste gave, da forældrene kom til udstilling! Det tredimensionelle princip kan leges ind på mange måder. Vi ”modellerede” en lille gavepose af avis, papir og klister. Malede bunden sølv og guld, malede folderne så det rumlige blev forstærket, og til sidst kom der bånd omkring snøvsen! Vupti -  den fineste pose ”voksede  ud” af det lille lærred. Abstraktionsevnen blev øvet ved at zoome ind og forenkle detaljerne fra den fysiske gave-ting, som hver havde medbragt. Et enkelt abstrakt maleri så dermed dagens lys!

En morgen førte en lille fantasi-rejse os på besøg på Dronningen slot og op i garderoben. Her kunne man i sin indre fantasiverden  designe  den allerfineste kjole til brug ved ”kunstnerbal” på slottet. Og ingen fest og fernisering uden hat! Gid vi alle kunne bibeholde den fantasi, det gåpå-mod, den opfindsomhed og frygtløshed, som børn har, når de stilles overfor en vild og skør opgave! Der var materialer nok af alle slags - OG en hat! Hatten skulle omformes til et bærbart kunstværk, en lille skulptur. Det kom der 19 vilde og skøre kreationer ud af!

Sankt  Hans-festen blev jo afholdt  uden bål i år! Krøyers gamle maleri, Sankt Hans blus på Skagen Strand fra 1906, blev brugt som oplæg til et flot bål og en parafrase over midsommerfesten. Og til enhver fest hører et veldækket bord. I mangel af Flora Danica malede vi vores eget stel: Flora Ry! Her er alle tallerkner forskellige – og fine blev de.

Alt var klappet og klart da forældre og søskende og bedstemor ankom til sommerens festligste fernisering.

Alle børn nu med festlig hat! Is, kager  og kaffe til alle 75 gæster! Vejret var smukt hele ugen. Sikke da en fest!

 

Godt humør, skitselyst og nysgerrighed kunne være overskriften på Bergamo ugen midt i juni. Det blev en rigtig dejlig uge og den gamle middelalderby bag murene viste sig fra sin smukkeste side med sol og vind, efter et meget vådt forår! Solen skinnede på os og vi indtog byen: Tårne, kirker og klostre. Pladser, gader og stræder, cafeer og restauranter. Landskabet bag byen er smukt, fredfyldt og en smule ”guldalder-agtigt”. To lange gåture i det smukke landskab, med skitsebogen  i hånden – det er lykken! Det er altid spændende om et nyt kursus sted virker! Det gjorde det. Her kan vi godt komme igen -  engang! Vi boede meget enkelt på en lille pension: Entro le Mura. Og den fine lille have føltes som en lille oase, efter en lang dag i byen! Og selvfølgelig blev skitsebøgerne tykke og fede!

Det nye kursusprogram for efterår2018 og forår2019+ ligger som du kan se her på hjemmesiden. Klik på kursusprogram  og se datoer og weekend- tilbud og rejser i 2019.

Nu tager jeg sommerhatten på, drager ud det blå og glæder mig til kursusrejsen til  Andalusien i Sydspanien 10-17. september.

 

God sommer til jer alle.

 

 

 

Maj hilsen…

 

Nu er forårssæsonen på Billedværkstedet Søkilden slut. Og det føles som om, det allerede er midt sommer!

Det er det heldigvis ikke! Heldigvis er der en lille måned til midsommer!

Mens bøgen sprang ud over hovedet på os, tegnede vi os tæt på træet i den første lune maj-week-end.

Og børneholdet fik afsluttet forløbet med de 4 grundfarver. Efter mere end 20 år har jeg nu lukket ned for de almindelige børnehold. Det er med lidt vemod i hjertet, for hold da op hvor er det både sjovt, inspirerende og lærerigt at arbejde med børn, der kommer glade ind ad døren helt totalt frivilligt efter en lang skoledag. Og de er næsten ikke til at smide ud, selvom kl er 18.30! men jeg må have mere egen maletid i værkstedet! Heldigvis er der både i år og næste år Sommerkursus for børn på programmet, og jeg glæder mig til at byde 18 friske sommerbørn velkommen i den første uge af skoleferien med temaet:

en fest! Hvordan den fest forløber, får I at se i næste nyhedsbrev.

Og så er der hen over foråret blevet gentænkt, så både hjerner og pensler og spartler har givet lyd fra sig. Gentænk dit maleri! Samme tema på alle dag-og aftenhold! Der er malet over og om, der er klippet og klistret, der er blevet startet på en frisk med inspiration i gamle temaer, der er malet modsat og alverdens teknikker og udtryk har været oppe at vende. Det blev til en mangfoldighed at malerier. Ingen kan komme og sige noget om ensretning!! Det har været både udfordrende, sjovt, lærerigt og inspirerende for mig og alle malerne! Hatten af for jeres gå-påmod og lyst til at male  jer ud på kanten!

Nu venter 11 kursister på at det bliver 12. juni, hvor flyet letter fra Billund for at lande i Bergamo Alta, den gamle smukke middelalderby i Norditalien. Bergamo er et helt nyt kursussted, som jeg glæder mig til ”erobre”.

Første uge af juli vrimler sommer- børnene som sagt ind i værkstedet. Så holdes sommerpause indtil vi sætter kursen sydpå mod Spanien og Andalusien i starten af september. Først Granada med Alhambra og dernæst den hvide by Capileira i Sierra Nevada bjergene. Det er 4. gang, vi holder kursus dernede. Og jeg glæder mig!

Omkring 1. juli er det nye kursusprogram for efterår 2018 og forår 2019 tilgængeligt på hjemmesiden.

Tak til alle jer der i dette forår om-satte liv, tanker og godt humør i værkstedet.

God sommer og på gensyn!

 

 

 

BILLEDVÆRKSTEDET SØKILDEN

V/ BIRGIT DAHLSTRUP JENSEN

TULSTRUPVEJ 91

MAIL- BDJ@HOTMAIL.COM

TELEFON: 20771066