BLOG

Forårshilsen….. marts 2023

 

Så fik vi afsluttet forårsforløbet på Billedværkstedet Søkilden med maner.

26.marts 2023 afholdt vi en flot udstilling på Knudsøskolen under overskriften Farver i bevægelse!

Ca 120 værker i formatet 80x80 og 50x50 blev stillet op i skolens gymnastiksal. 3 værker pr kursist.  De 3 lærreder blev stillet op bag hinanden, så der kunne fremvises 3 opstillinger undervejs i de par timer, vi var samlet. Kursister, venner og familie kiggede med stor nysgerrighed de mange malerier igennem, og der blev udvekslet tanker og meninger om kunstværkerne.

Der blev holdt taler, sunget en sang, drukket vin og vand og spist kager.

Vi havde en gevaldig hyggelig eftermiddag!

Det er ret sjovt at mødes på tværs af holdene, og vi bliver hver gang overrasket over mangfoldigheden af udtryk og forskellige fortolkninger af det samme tema.

 

Udstillingen var faktisk ”en fernisage” af 4 forskellige temaer:

1. opstilling: Farver i Bevægelse med Sonia Delaunay-inspirationer fra efterår 2022 og forår 2023. Temaet Det Sorte Sidespor fra foråret 2023 med inspiration fra Erik A Frandsen og Jesper Christiansen, gjorde sig vældig godt som modspiller til Sonia-temaets klare farver. Det er ret effektfuldt, når den sorte farve lægges som bund og bliver medspiller!

2. opstilling: Indtryk- Aftryk temaet fra efterår 2021 og forår 2022 præsenterede en stor mangfoldighed af forskellighed. Hver kursists fortolkning af ”noget der havde gjort indtryk”, fik her et meget personligt udtryk på billedfladen. Ofte blev en helt konkret fysisk ”aftryk-teknik” blandet op med almindelig penselbrug!

3. opstilling: Mal din Collage temaet fra før corona’en lukkede os ned i foråret 2020, kom nu igen frem i lyset med en masse fantasifulde og næsten surrealistiske værker. En gennemarbejdet collage som oplæg til et maleri er en rigtig inspirerende og sjov metode. Collageteknikkens forrevne udtryk giver billedet en stor frigjorthed i både fortælling, farvebrug og udtryk.

 

Klik evt tilbage til de foregående blog-indlæg for at se fotos fra og Indtryk-aftryk og Mal din collage.

 

Herunder får du et kig ind i forårets maleprocesser og derefter et kort besøg på martsudstillingen 2023: Farver i Bevægelse.

 

Alle kursist-malerier er nu båret ud af værkstedet og har sikkert fundet plads på de hjemlige vægge. Nu er der pause i kurserne henover foråret og sommeren, indtil vi forhåbentlig mødes igen omkring 1. oktober til en ny omgang med et nyt tema.

 

Tak for nu og godt forår til jer alle.

December hilsen…..

 

Louisiana viste i foråret 2022 en stor inspirerende udstilling med Sonia Delaunays værker.

Billedværkstedet Søkilden har i dette efterårsforløb ”inviteret” Sonia Delaunay (1885 -1979) som mesterlærer!

Sonia Delaunay dyrker livet igennem farven i abstrakte kompositioner fra 1911 og frem til sin død i 1979. Hun arbejder på tværs af skellet mellem ”kunst” og ”håndværk” og hendes arbejdsområde rummer både maleri, tekstil design, beklædning, kostumer, reklamer og bogdesign. Hun er både billedkunstner, iværksætter og forretningskvinde, og hun er på alle måder en spændende frontfigur i det 20.århundredes avantgarde.

 

Nogle ”retningslinjer” blev lagt fast fra start:

Vi aflægger vores egen stil og udtryk (til en start)

Vi lægger ideen om at ”sådan plejer jeg at male” til side (til en start)

Vi nærlæser ”mesterens” værker, materialer og metode

Vi kigger dybt i ”mesterens værkstøjskasse”

Vi sætter os ind i Sonia Delaunay’s teori om farvernes ”simultanitet”

 

….. og det er gået forrygende!  Det har været udfordrende, sjovt og lærerigt. Vi er blevet klogere på hendes motiver, hendes metode og hendes farvebrug.

 

Jeg har nærstuderet Sonias værk og valgt 8 centrale temaer ud for at bane vej gennem et ret stort og forskelligartet værk.

Jeg har konstrueret en enkel metode til at gribe værket an og givet forslag til hvordan vi kan lade os inspirere og komme videre ”med Sonia i hånden.”

Efter en række indledende fælles cirkeløvelser, kom hver kursist godt i gang med at udforske Sonias værker, ud fra de forskellige temaer.

Simultankontrasten blev fra 1913 det nye moderne ”farvebegreb” hos Sonia og Robert Delaunay

Simultankontrasten (simultan = samtidig) opstår i det øjeblik, man sætter lys på fx en rød farveform og stirrer direkte på den. Når man slukker lyset, eller kigger ud i kanten af den røde form (defokuserer) vil øjet simulere formen af den røde farve, men nu vil den vise sig som et grønt skær (komplementærfarven). Billedmæssigt kan det udnyttes ved f.eks at sætte en lys gråtonenuance sammen med en stærk kulør. Farvens stærke kulør og øjets indbyggede behov for balance, vil få gråtonen til at antage komplementærfarvens tone: rød - grøn, orange - blå, gul - violet.

At få øjnene op for Sonias brug af komplementærfarveblandingens magi er ret vildt!

Farverne bevæger sig!

Farverne skaber liv!

Farverne bliver billedets indhold!

 

Vi fortsætter temaet i forårsforløbet 2023

 

 

Klik på linket herunder og få et kig ind i nogle af efterårsforløbets farverige processer.

 

Glædelig jul.

 

 

Klik på mig!

 

 

 

 

Nytårshilsen 2021/22

 

Midt i oktober 2021 kom vi endelig i gang igen. Efter en lang pause.

Nu er et veloverstået efterårsforløbet fortid. Ligeså jul og nytår, og lige om lidt fortsætter vi med kursusstart fra 11. januar.

Jeg har igen mærket hvor godt og inspirerende det er, når værkstedet summer af liv, og jeg hører hvad I siger kære kursister: at I også er glade for, at vi er i sving igen!

Temaet i efteråret har været: indtryk – aftryk, med tryk på aftryk! Og det fortsætter i foråret.

Vi eksperimenterer med aftryk på papir eller lærred med alverdens materialer: pap, plastik, små metalgenstande, tørrede blade, fjer, sko……kun fantasien sætter grænser. Samtidig arbejder vi indholdsmæssigt med det aftryk eller præg som f. eks et sted, en oplevelse, en følelse har sat på én. Vi blander tryk-teknikker og almindeligt penselmaleri.

Vi har lagt vægt på at give os god tid til skitser og forarbejder. Vi har afprøvet forskellige udtryk og aftryk og ladet skitsearbejdet og processen fylde. Det giver inspiration og lyst til ”afstikkere” undervejs, så mulighederne bliver mange, når der forsættes på det kvadratiske lærred, 80x80cm.

Herunder ses et udvalg af forarbejder og eksperimenter, flere påbegyndte lærreder og et par næsten færdige værker.

Vi har haft masser af dejlige timer og gode samtaler, og jeg glæder mig til at ”genoptage trykkeriet” med alle hold her i foråret 2022.

 

 Godt nytår.

 

 

Septemberhilsen 2021

 

Et forår og en dejlig dansk sommer med sol, varme, regn og blæst er gået siden sidste hilsen.

Septembers himmel er ind i mellem så blå så blå, og georginerne blomstrer for fuld farvekraft.

En stor del af verden er åben igen. ”Plejer” er vendt tilbage til vores liv.

Nu genstarter vi også Billedværkstedet Søkilden! Som vi har gjort i 26 år!!

 

Corona-nedlukningen blev for mig, som for de fleste, en prøvelse i pause-håndtering og tålmodighed!!

Ingen kurser, ingen liv og glade maledage i værkstedet.

Til gengæld fik jeg masser af tid og ro og plads til mig selv. Værkstedet har været mit helt alene i mange måneder. Og da nedlukningen jo faldt sammen med min lange sygemelding efter en større tarmoperation i august 2020, så har jeg dels brugt tiden på hvile og rekreation og på en masse små skitebogs-projekter i værkstedet. Siden Coronaen lukkede os ned, har jeg arbejdet med 3 forskellige serier af tavler 80x80.  Glimt fra den sidste serie ses herunder.

Da sneen dækkede mark og mose i februar måned, blev jeg inspireret til at sende det første Kom i gang-oplæg ud til kursister og andre venner af huset. Det blev til 6 oplæg – indtil videre.

Du kan se og downloade Kom i gang-oplæggene fra hjemmesiden under: Inspiration.

 

Hva’ så nu??

De vante kursushold med næsten ”fast besætning” gennem mange år, sætter vi nu skub i igen. Alle hold er fyldt op, så der er desværre ikke plads til nye kursister pt.

Det er igen muligt at få individuelle samtaler om egne malerier. Coaching omkring det som optager dig, samt tegne-terapisessioner ud fra dit individuelle behov kan bestilles.

Jeg planlægger endnu ikke kursusrejser i udlandet, da vores kursusrejse-form er alt for risikabel og sårbar, hvis nye corona-restriktioner pludselig lukker lande eller områder ned.

Weekend-kurser er fortsat sat på pause.

Mine børnehold er nu fortid og jeg glædes over de mange gode, sjove og dejlige minder jeg har fra godt 20 år med børn og unge.

 

Efter Corona-nedlukningen er de fleste af os nok en smule forandrede på et eller andet plan.

MEN grundfarverne rød, gul og blå er altid de samme. Corona’en kan ikke ta’ hverken kraften eller kuløren ud af grundfarverne. Den grønne farve, håbets farve, blander vi selv, og så må alle nuancerne vokse frem på paletten, sådan som hver enkelt af nu lyster.

Jeg glæder mig til at komme i gang.

Du kan se den aktuelle kursuskalender her på hjemmesiden.

……

 

Som mange af jer ved, finder jeg stadig stor inspiration i min lange vandring i Himalayabjergene i Nepal tilbage i 2013. Jeg har solgt og udlejet en del af Nepal-tavlerne, og alle pengene er sendt til Gajendra og Gokuls familier, som blev hårdt ramt af jordskælvet i 2015. Tak til jer der nu i flere år har gjort det muligt at hjælpe mine venner i Nepal. Sidste år blev vores støtte sendt afsted som en ”corona- hjælpepakke”, da al turisme var og stadig er lukket ned. Her i juli måned blev Gajendra ramt af en alvorlig Covid19 og undervejs tilstødte en blodprop i hjernen. Hans liv er totalt forandret, da han nu er lam i den ene side og hans lunger, tale og hukommelse har taget skade. Der er ikke offentlig sygesikring i Nepal, så vores støtte i år går til at hjælpe hans familie med at dække hospitalsudgifterne til hans langvarige sygdomsforløb.

Der er stadig Nepal-tavler at købe eller leje. Se Nepal-tavlerne under Galleri her på hjemmesiden.

Og muligheden for at støtte ”projekt Gokul” med penge-donationer er til stede hver dag!

Alle bidrag modtages med stor tak: regnr 7241 kontonr 1220774 mærket Gokul.

 

Jeg tror og håber på endnu en inspirerende og farverig sæson på Billedværkstedet Søkilden.

 

 

Januarhilsen 2021

 

Her i Ry kom det nye år os i møde med sne og fine gråtoner over mark og skov. Godt nytår ønsker jeg jer alle, her hvor vi er halvvejs igennem januar måned. I år er vore nytårshilsner måske endnu mere dybtfølt og velment, fordi vi nu bare inderligt håber og ønsker, at de kommende måneder må gå så godt, at vi efterhånden kan vende tilbage til det, vi husker som ”normale hverdage”. Her på Billedværkstedet Søkilden har jeg besluttet at udsætte forårets kursustilbud på lidt ubestemt tid. Coronaen gør det hele usikkert, så nu fortsætter jeg mit retræte-liv her i værkstedet, indtil foråret vender tilbage med sol, håb og grønne farver. Og forhåbentlig nogle gode kursustilbud så vi kan mødes og komme i gang igen!

På mine gåture i omegnen bliver jeg dagligt forundret over den billed- og farverigdom, der springer mig i øjnene. Kameraet er altid med i lommen og bliver flittigt brugt. At zoome ind på alt det, der i naturen er totalt uberørt af Corona og menneskelige bekymringer, giver mig et tiltrængt ”vitamintilskud” og en masse inspiration til at holde alle sanser åbne. Forundrings-paratheden holdes i live!

Jeg bruger en del tid i værkstedet. Roder med gamle billeder, laver en lille collage, falder i stave, læser lidt, kigger i bøger og får nye ideer, der føres til protokols! Og jeg fortaber mig i udsigten til det gamle egetræ på marken. I værkstedet står nu en serie på 5 meget enkle lærreder, der lige nu hedder ”Åndedrætsbevægelser”. 4 farver vandfast tusch på lærred, 80x80 cm. Linjer så lange som min udånding og bambuspennens fyld af tusch. Bevægelige linjer og forskydninger. Hvert lærred skabt i et enkelt flow, uden mulighed for rettelser.

Kig med herunder

 

Godt nytår.

God vinter og godt forår til jer alle.

Vi ses igen, når tiden er moden.

Sommerhilsen juli 2020

 

Det er tankevækkende hvordan drømme, ideer og projekter opstår og bliver til såkaldt virkelighed. Ind i mellem er det næsten som om løbet kører af sig selv. Sådan skrev jeg sidste sommer på her på siden.

Ligenu, i en Corona-forandret verden, kører hverken drømme eller projekter helt af sig selv!

Forårets Corona chok har heldigvis sluppet en smule, men der sidder vist stadig en lille rest uro i de fleste af os, vel vidende at fremtiden tegner en smule usikker og forandret. Flere af vores kursus-mål i udlandet har været ramt i større eller mindre grad, men er nu heldigvis så småt ved at lukke op igen, det gælder f.eks Svalbard, Caminoen i Nordspanien, Mallorca og Bergamo i Italien. Og hva’ med Marokko?? Den drøm er nu blæst væk med ørkenvinden. Den propfyldte Marokko kursusrejse i september 2020 er forlængst ramt af Corona-aflysning.

Og som I ved forduftede alle forårets kurser med Coronaen og nedlukningen i marts!  Alt blev sat på pause.

Jeg har her i løbet af foråret modtaget dejlige og sjove fotos fra flere kursister af collager og færdige malerier som resultat af vores fælles projektet: Mal din collage. Det er herligt at så mange har ”arbejdet hjemmefra”. Tak for det! Det er alt sammen et godt bevis på, at kreativitet og malelyst ikke nødvendigvis rammes af corona-virus! Hold fast, hold ved og mal løs!! Der er masser af muligheder her og der og allevegne. Danmark er jo til enhver tid det allerskønneste ferieland!

Når der nu ikke kommer kursister her i værkstedet, må man lege med sig selv! Jeg har haft gang i sprøjten og gik helt amok med ”action-painting” på 4 lærreder i det fine sommervejr i maj. Nu er der kommet lidt ro på galskaben. Malerierne ”har samlet sig” og fået titlen: 4 kuppeltavler. Lige nu er jeg i gang med at afprøve, hvad der sker, når jeg dypper en simpel bambuspen i tusch og ganske langsomt og roligt trækker pen og tusch ned over det hvide lærred, mens jeg ånder ud … så ånder jeg ind igen, dypper pennen og ånder ud sammen med stregen… om og om igen….en lille sommermeditaion. Og så lykkes det mig at ha’en daglig disciplin med skitsebogog tuschpen i drivhuset!

 

Hele verden blev sat på pause i dette forår, og nu forlænger jeg pausen her på BiIledværkstedet Søkilden .

Der tilbydes ikke kurser i efteråret 2020. I starten af 2021 lægges nye kursustilbud ud her på hjemmesiden

 

 

April hilsen

Der var engang…. for kun 3 måneder siden lå verden totalt åben for os, og vi havde ingen anelse om, hvad der var i vente. Nu er verden lukket ned, bevægeligheden er indskrænket og en vis bekymring fylder de fleste af os….

 

Mens januar blev til februar, og det stadig var vådt og morgenmørkt, lettede et lille hold kursister fra Billund med kurs mod Fuerteventura, en af de mest golde, øde og vindblæste Kanarieøer. Det er altid vildt spændende om drømmen og ideen om et nyt kursussted vil fungere! Det er muligt, at en del mennesker vil kalde det sted, hvor vi blev dumpet ned, for et gudsforladt sted….men jeg synes det er et gudsbenådet sted!  Så jeg vovede at kaste vinterpelsen sammen med et superhold af veloplagte kursister.  Og det blev den fineste uge man kan tænke sig. Vejret var smukt. Heldigvis ikke så meget blæst som normalt, lune vinde, ikke en sky på den blå himmel og tilpas luft og havtemperatur. Vi boede på et luksus hotel med all inclusive!! Et koncept jeg ikke har prøvet før i kursussammenhæng. Men her kom det til sin ret. Vi skulle ikke tænke på andet end skitsebogen og os selv! Ingen diskussion om hvilken restaurant i aften, ingen udflugter til ”verden udenfor oasen”. Ingen larm fra trafik eller gader. Vores oase Hotel Melia Fuerteventura er omgivet af hav, strand, vulkanbjerge, klitter og frisk luft. Og stilhed!! Et perfekt og særpræget sted til fordybelse i skitsebogen, gåture, meditationer, solopgang og solnedgang, samtaler og gode måltider.

Hver dag blev puffet i gang med et oplæg med udgangspunkt i naturens elementer, et par gode tekster fra det gamle testamente og andre vise ord, en enkel bøn, en pilgrimsnøgle til at åbne til personlig fordybelse og konkrete forslag til teknik og tema for det konkrete arbejde i skitsebogen med akvarel, tusch mm. Dagene gik helt af sig selv. Det blev lange og solrige dage fyldt med mening – i al sin enkelhed og overskuelighed. Vi var på pletten i havkanten når solen stod op, og vi var med fra aftenterrassen når solen gik ned. Herunder et lille udvalg af foto-skud fra ugen på Vindenes ø – et gudsbenådet sted: Fuertventura

Uden bekymring om noget som helst, blev forårsforløbet skudt godt i gang i starten af marts. MEN…..  ligesom det hele tegnede så godt og velbegyndt, ja så blev alt lukket ned. Corona’en har forandret vores liv på alle måder, og ingen ved, hvor det ender! Kun ved vi, at der nu langsomt lukkes op. Dog så langsomt at vi ikke kan nå i hus med forårsforløbet, og alle kurser her i værkstedet er, som I ved, aflyst! Vi er for mange på for lidt plads, når vi skal følge myndighedernes anvisninger.

Mal din collage, nu med undertitlen: Erindring om et sted! skulle ha’ fyldt dagene i værkstedet. Det er interessant, hvad vores erindring gemmer på! Gamle minder, dufte fra barndommens have, oplevelser af nære og fjerne steder vi besøgte. Oplevelser, der måske for længst er glemt, men som nu fremkaldes og ses i erindringens lys. Erindringens lys, farver, former og stemninger er lige præcis godt stof at arbejde med i billedsproget. Her er der plads til både poesi, drama, overdrivelser og anelser. Collage teknikken er perfekt til at give alle erindringens fragmenter plads i en ny meningsgivende og lidt surrealistisk sammenhæng

Nu må vi alle arbejde ”hjemmefra” efter opskriften fra sidste efterår: Collagen på 20x20cm overføres med fri hånd til lærred 80x80 cm. Og maleriet udvikler sig – erindringerne fremkaldes og får fornyet liv!  I få herunder en række glimt fra den første gang, på de 3 hold som lige nåede at komme i gang, inden døren klappede i igen!

Det er virkelig den allerførste spæde start på en masse erindringsstof.

Hvem ved….? Måske giver den nye livssituation vi alle er havnet i stof til nye collager og anderledes billeder?

Go arbejdslyst derhjemme og godt forår.

 

Jeg savner jer!

 

 

 

 

December hilsen

Efterårsforløbet forsvandt som dug for solen, og nu er det snart jul

Mal din collage! Det viste sig at blive et rigtig fint tema, da vi først lige havde fået sparket det i gang.

Den amerikanske pop-kunstner James Rosenquist (1933-2017) inspirerende mig til at omskrive hans ”arbejdsmetode” til en ret enkel formel. Først laves en collage 20x20 cm. Materialet er magasiner og blade af alle slags.  Collagen laves hurtigt, spontant og lidt tilfældigt uden større bevidsthed om indhold og fortælling. Dog skal kompositionen fungere, så billedet ikke ”falder sammen”, når det forstørres. Derefter tegnes et ”grid” over collagen og på lærredet, der måler 80x80cm. Så tegnes/forstørres collagens motiver så præcist som muligt op på lærredet, og så er det ellers ”bare” at farvelægge! Det er selvfølgelig ikke ”bare” at farvelægge, men det er en superfin teknisk øvelse i at iagttage og prøve at nærme sig proportioner, farvetoner og stoflighed. Collagens surreelle og fragmentariske udtryk viste sig at give et interessant twist og kant til den malestil, som hver især normalt benytter sig af. Så nu er der endnu en metode på lager! Og en masse gådefulde malerier!

I forårets forløb videreudvikler vi metoden. Nu med et fælles tema for collagen, som igen bliver startskud til maleriet: Erindring om et sted!

Herunder får du et kig ind i efterårets lidt gådefulde male-processer. De fleste malerier har stadig skitsens ”ufærdige” udtryk. Enkelte er så færdige så de kan stilles i garage eller hænges op på væggen!

Den sidste uge af januar 2020 pakker vi skitsebog, farver og solbriller i tasken og begiver os mod sydens sol og den friske vind på kanarieøen Fuerteventura. Kursusuge i ”ødemarken”. Udslukte vulkaner, himmel, hav, sol og strand er de enkle omgivelser for ugens arbejde. Forhåbentlig vender vi hjem med både skitser og ”ny strøm på vinterbatterierne”.

Kursusrejsen til Marokko sidst i september 2020 er nu fyldt helt op! Flybilletterne er købt, så nu er det bare tålmodigt at vente på, at tiden går, så vi i det tidlige efterår kan sætte os tilrette på de farverige Marokkopuder!

Forårsforløbet på Billedværkstedet Søkilden begynder i starten af marts måned.  Datoer kan ses i Kursusprogrammet på hjemmesiden. Der er lige nu fyldt op på alle hold. Der står flere på venteliste, så nu må vi se, om der bliver ”huller” til de ventende.

Tak til alle efterårets kursister! I er hver især med til at give hver eneste af mine arbejdsdage et farverigt pift!

 

God jul og godt nytår.

På gensyn i marts 2020

 

 

Oktober hilsen

Det er længe siden sidst. Jeg håber alle har haft en dejlig sommer. Jeg har aldrig før holdt så lang en ferie og efterfølgende kursuspause. Det har gjort godt!! Der har været tid og ro til at samle kræfter, og nu føles det som om, der er fyldt op på energi-lageret igen! Jeg har haft tid til at passe min have og høste, hvad der blev sået. Der har været tid til at læse, tænke og gå lange ture her i omegnen. Tid til både at nyde de varme sommerdage og septembers regnvejrsdage, hvor det var bedst at være i værkstedet og rode med lidt skitser.

Jeg har lyst til at vise jer et par snapshots fra sommerens lyksaligheder.

Det blev selvfølgelig til et par strandskitser på min teltferie ved Middelhavet, og skitsebogen var med i rygsækken på vandreturen ved Jungfrau og Eiger i de schweiziske Alper. To dejlige ferieuger med to store kontraster: hav og bjerg. En kontrastfyldt bevægelse fra havoverfladen, det varme sand og bare tæer til klipper og høje bjerge med udsigt til gletsjere og hvide alpetoppe. Iført det rette fodtøj kan man begive sig ud på den fineste gletsjervandring i 3650meters højde.

Hundredevis af sommerfugle flagrede omkring i den danske sensommer. Jeg gik en lang tur i Mols bjerge på en af de sidste rigtig varme dage i august og oplevede det som at forsvinde langt inde i Inger Christens digte fra Sommerfugledalen. Den oplevelse kom der et par store akrylskitser ud af.

Efteråret er nu i fuldt flor. Forleden lyste geoginerne stadig voldsomt op, som om de ville overbevise os om, at vi ikke skal sætte vort lys under en skæppe. Der var fuld knald på farven lige til mørket faldt på og den første nattefrost fik kuløren til at tabe pusten. Om morgenen lå rimfrosten som sukkerdrys på de fine blomsterblade. Kandiserede georginer! Forgængelighed og smukt forfald.

Der er sendt oplæg og deltagerlister ud til efterårets kursushold, og snart er der igen liv og glade dage i værkstedet. Jeg glæder mig til at komme i gang igen!

Efterårets tema hedder: mal din collage!! Hvad det handler om, og hvordan det vil folde sig ud vil tiden vise. Næste hilsen sendes ud, når alle hold er kommet godt i gang igen.

Nyd nu det smukke efterår. Måske er der en lille ekstra gevinst i roen, forfaldet, farverne og tusmørket, der følger med.

 

 

 

 

 

 

Sommerhilsen

Som du kan se, er det nye kursusprogram for efterår 2019 og forår 2020 nu tilgængeligt her på hjemmesiden!

Alle dag- og aftenhold er traditionen tro på forhånd næsten fyldt op. Der kan komme enkelte ledige pladser inden kursusstarten i oktober. Er du ”ny kursist”, så forhør nærmere inden du tilmelder dig. Du kan evt komme på venteliste.

Har du lyst til en kick-start i det nye år, så ta’ med på kursus-rejse til Fuerteventura  i januar og få opladt dine ”vinter-batterier”. Tilmelding inden 1. oktober. Og forhør nærmere om plads på kursusrejsen til Marokko i september. Den er flyttet fra maj 2019 og er derfor i princippet er fyldt. Men der  bliver nok et par ledige pladser. Du kan evt komme på venteliste.

Og så til her og nu, hvor vi lige har afsluttet årets Sommerkursus for børn og unge. 18 piger mellem 10 og 15 år udfoldede årets tema På andre måder med stor energi, godt humør og masser af opfindsomhed og kreativitet!

På de store hotte kunstudstillinger går man ofte som sild i tønde, og har svært ved ”at se skoven for bare træer”! Sådan var det også på Fernisagen af vores udstilling, hvor vi traditionen tro inviterede forældre, bedsteforældre og venner til at komme forbi og få et kig ind i vores udstilling af ugens arbejde.  90 isvafler blev spist, så vi ved, at vi var virkelig mange i år. Tak for interessen!!

På fotos herunder får I et kig ind i både proces og færdigt arbejde.

Vi hentede inspiration fra Julian Schnabels store action-paintings og malede stort og vildt på presenninger. Min egen selvopfundne tusch-ballade teknik kan skabe sjov og ballade, selvom der er langt til et hav med saltvand. Her bruger vi bare salt i vand og spand! Modiglianis portrætter af unge kvinder blev oplæg til ansigter malet på røde tegltagsten. Små skulpturer af ansigtet blev til sidst forsøgt formet med bind for øjnene. Derefter gik vi ombord i en blanding af jord, lim og naturlige farvestoffer som jern, okker og kridt. En træ-palette blev bund for et lille landskabs billede, et jordbillede.  Meret Oppenheims  ”Pelsforede kop” fra 1936  gav os inspiration til projektet Kop Amok. Den medbragte kop gik totalt amok!! Jeg kan ikke lade være med at vise alle 18 kopper! Jeg synes hver eneste kop blev et lille kunstværk! Miniature billeder i form af  små ikoner, og Manilla-mærke- maleri  gav undervejs et lille fredfyldt helle midt i alle de større armbevægelser. Og vi stemplede ind hver dag på et lille 20x20 format! Hver dag afgav sit symbolske stempelantal: navn, adresse etc. Den sidste formiddag fik vi malet sommerblomster på brune kardusposer.  Smukkere pose findes ikke i de fineste butikker på Strøget!.

Efter en intens uge hvor alt blev udfoldet  På andre måder og på andre materialer end de gængse, er jeg både glad for og forundret over, at det er muligt for pigerne at  holde koncentrationen dagen igennem. De tager åbent imod alle udfordringerne og udfolder dem på hver sin måde med stor kreativ opfindsomhed. For mig giver det dyb mening at få lov til at sætte den slags processer i gang! Og sikke en gave at opleve hvordan hver enkelt ”ung spirende kunstner” har sin helt egen stil og udtryk.

Tak for dejlig mad til Karen Bjørnager, der igen i år kreerede den dejligste frokostbuffet til os alle.

God sommer til jer alle sammen.

 

 

 

 

Maj hilsen 2019

Rapsmarken er gulere end gul, bøgen lyser grønnere end grønt. Forleden var jorden hvid af et tyndt lag sne! Inden vi ser os om, forvandles det kølige forår forhåbentlig til sommer.

 

Forårssæsonen er nu slut her i værkstedet og alle dag-og aftenhold har arbejdet sig gennem mellemrummene på et utal af opfindsomme måder. Vores tema Mellemrum har været så rummeligt, så alle har haft mulighed for at finde sig et rum af passende størrelse og indretning at udfolde sig i!!

Grenenes mellemrum blev fyldt med skrift……Puslespilsbrikker blev tegnet med kant og fyldt med ”følelser”….Naturens småbitte mellemrum blev skitseret og skraveret…..Hjemlige mellemrum, medbragt som fotos på mobilen, blev forenklet og omskabt til stramme, abstrakte kompositioner…..Og den sidste kursusgang arbejdede vi ind i ”Mit eget mellemrum”, som lige her og nu føltes som et godt og energigivende sted.

 

Mandeholdets program indebar en lang lørdag, hvor vi gik op i det helt store format.

I marts afholdt vi en sjov weekend-workshop med titlen Tilfældighedens poesi. Ikke alt behøver at planlægges eller styres når et billede skal startes op. Det kan være både sjovt, udfordrende og krævende at overgive sig til tilfældighedens muligheder i den skabende proces..

 

I første uge af skoleferien afholder vi igen det traditionsrige Sommerkursus for børn. Der bliver propfyldt når 18 børn i højt sommerhumør myldrer ind i værkstedet. Der bliver som altid fuld fart på både ude og inde gennem de 4 dage. Og udstillingen den sidste dag er et tilløbsstykke for hele familien!! Årets tema er endnu ikke afsløret!

 

Sensommerdage  i Ry 27.-31. august er pt fyldt op. Der bliver måske 1-2- ledige pladser. Ring og hør nærmere. Jeg glæder mig til at arbejde i værkstedet gennem 4 dejlige lange augustdage og aftener. At dele værkstedets, havens og skovens herligheder med et hold sensommer- kursister er altid godt og inspirerende!

 

1. juli lægges nyt kursusprogram på hjemmesiden. I næste sæson starter jeg indflyvningen til et nyt kapitel i mit liv, hvor der skal blive mere tid til selv at være i værkstedet. Og det betyder helt enkelt færre kursustilbud. Se datoer for dag-og aftenkurser omkring 1.juli

 

 

 

Så er det næsten forår! Marts går os i møde med sit særlige sprøde hvidlige lys. Og alle de små forårsbebudere er allerede er godt på vej.

 

Jeg er også godt på vej, og det er dejligt igen at kunne byde kursister velkommen.

Det har jo været en lang ufrivillig pause siden oktober måned. Januar og februar blev til rekreationsmåneder og ikke malemåneder som planlagt. Pyt!  Nu starter vi igen, lige der hvor vi slap i oktober 2018.  Det blev et mellemrum! Et mellemrum spændt ud mellem den første kursusgang i efteråret 2018 og den første kursusgang her i foråret 2019. Håber I har brugt mellemrummet godt.

 

Vi bevæger os nu videre ind i mellerums- temaet og jeg er spændt på, hvad der kommer ud af det!  Om dørene til rummene vil åbne sig for os. Og hvad der findes i de der mellemrum….

 

Der er 5 kursusgang gange i forårsforløbet. Og alle hold er fyldt op.

 

Et enkelt weekend-kursus løber af stablen 16.-17.marts med titlen: Tilfældighedens poesi i dit maleri!

Der er 7 tilmeldte og med lidt god vilje kan der blive plads til endnu 1 kursist. Se kursusprogrammet på hjemmesiden.

 

Desværre har jeg måttet aflyse en fyldt kursusrejse til  Marokko i maj på grund af mit helbred!  MEN vi flytter den ”bare” til næste år!! Deltagere fra i år har deres plads sikret. Måske bliver der et par ledige pladser, da det jo er svært at forudsige fremtiden. Så forhør om at komme på venteliste.

 

Sommerkursusfor børn i første uge af skoleferien er propfyldt og med flere børn på venteliste. Det er skønt, og jeg glæder mig altid til de herlige sommerkursusdage og veloplagte sommer-børn!

Sensommer i Ry er stadig på programmet og har plads til 8 kursister. Datoen er skubbet en enkelt dag 27.-31 august! Frist for tilmelding er 1. juli. Se kursusprogrammet på hjemmesiden.

 

Sidst i januar tog jeg på en uges ”rekreation” på Fuerteventura. Den mindst befolkede af de kanariske øer En særpræget gold ø, en stenet skønhed! Gamle udslukte vulkaner, sten og sand og strand, vind, sol og skyer. Midt i ”ødemarken” lå hotellet som et strandet ”skib” i en dejlig oase af palmer og kaktus. Pønser på om det kunne blive et nyt kursussted. Der er nok af motiver, fred og ro og ”ingenting”. Vitaminer i en mørk januar!  Ingen seværdigheder, all inclusive med den dejligste mad. Sol og saltvandspøl.  Vil du med i starten af 2020?

Lige nu venter vi på vår.

 

Vi ses!!

 

 

December er godt i gang – og snart er det jul! Nu får I endelig det nyhedsbrev, i lidt redigeret form, som skulle ha’ været ude, da jeg vendte hjem fra Marokko.

Et langt mellemrum kilede sig ind efter vores fine og veloplagte kurusstart i september måned. Sådan kan det gå! Først en hjertelig tak for alle de gode hilsner I har sendt mig, da jeg måtte aflyse efterårets kurser. Jeg håber nu at januar og februar, der i forvejen var afsat til ”mig selv” til arbejde i værkstedet, til tanker, vinterhi og opladning gør, at alle gode kræfter vender tilbage til krop og sjæl igen.

Inden jeg gik på ufrivillig ”pause og stand by”, så blev der jo faktisk sat gang i en masse. Vi fik startet alle hold med temaet ”mellemrum – mellem rum”, og det tegnede både godt og sjovt. Nu håber jeg, at de af jer, der har arbejdet videre på egen hånd, måske har givet temaet en ekstra tanke. Det er nemlig et ret tankevækkende tema!! Den første gang startede vi helt enkelt med at tegne mellemrum udfra en stor ”opstilling” af grene og blade Derefter blev mellemrummene frit ”transporteret” over på papirets nederste halvdel, og udfyldt med kolde og varme farver. Og hvad sker der så, når man får fri til at at lade associationer og indfald fylde den øverste halvdel? Vi kom lige akkurat godt i gang, men blev jo slet ikke færdig….. se  work in progress herunder.

Mandeholdets første malegang gik først og fremmest med at udvælge billeder til den udstilling i Kirkehuset ved Dover kirke, som vi havde sagt ja til for længe siden. 28.oktober var der Fernisage på udstillingen efter gudstjenesten. Alkenkoret sang, Hans holdt en tale, og der blev drukket kirke-kaffe og snakket om kunst!  På de mange tilbagemeldinger jeg fik her på ”long-distance”, blev det en både festlig fernisering og en seværdig debut-udstilling! Jeg er ret stolt af ”mine mænd”.

Tilbage til Marokko igen! De første dage i Essaouria, da jeg endnu kunne stå på benene, fik jeg heldigvis taget en masse fotos. I Marrakesh blev det kun til fotos af udsigten fra mit fine værelse på Riad Anya - og et vue ud over den rosa by fra den øverste terrasse. Nyd her de marokkanske farve-skud i kontrast til decembers korte, fugtige, gråtonede dage.

Vi ses når vintergækkerne begynder at spire. Den først uge i marts starter vi igen. Se hjemmesiden for datoer mm.

 

God jul og godt nytår til jer alle.

En lang, lang varm sommer er gået på hæld og nu venter en ny efterårssæson her på Billedværkstedet Søkilden.

I uge 39 slår vi igen dørene op og så kaster vi os ind i efterårets tema MELLEMRUM. Hvad vi finder der i mellemrummet, i rummet imellem, vil tiden vise. Jeg vender tilbage med glimt fra mellemrummene når vi er kommet godt fra start!

Der er igen fyldt på alle dag-og aftenhold, MEN der er et par ledige pladser på de 3 mandage med overskriften: Mit indre kompas - en kreativ og terapeutisk proces   29.10, 19.11 og 3.12. kl 9.00-14.00

Jeg har stadig Andalusisk fornemmelse i krop og sjæl! Vi er nemlig lige vendt hjem fra en skøn kursusuge. Det er 4. gang, vi holder kursus på dette skønne sted. Først et par dage i Granada med besøg på Alhambra, som hver eneste gang åbner sine fortryllende haver og smukke mauriske arkitektur, så man bliver ganske overvældet af skønhed. Albaizin-kvarterets charme indbyder til lyst-vandring på må og få, og så er en flamenco danseforestilling et must, når vi er i Granada. Denne gang oplevede vi dans og musik af højeste kvalitet på Casa del Arte Flamenco. Herefter gik turen op i Sierra Nevada bjergene til den lille hvide by Capileira, i 1400 meters højde. Efter sol og varme i Granada fik vi 4 dage i bjergene med al slags vejr. Dramatiske hvide tågeformationer lagde sig som hvidt trylleri over alt og alle, så kom en kraftig vind og blæste både skyer og tåge bort, og så skinnede solen og varmede os fra en blå himmel. Så kom en regnbyge forbi - og sådan gik dagene med skiftende vejr og masser af dramatiske lyssætninger.  Motiverne vrimler overalt og bjergene indbyder til smukke vandreture. Tapas, oliven og sød vin på de små cafeer, giver ny energi til næste skitse. Der blev arbejdet igennem ved spisebordet i lejlighederne, på terrassen og i den smukke natur. Skitsebøgerne bugner, og masser af oplæg og inspiration er hjembragt til det videre arbejde.

At tegne er at se – og det du har tegnet har du virkelig set!

Om 2 uger er jeg på farten igen! Marokko er jo på programmet som kursussted i maj måned 2019. Jeg skal ned og se på sagerne!  Hver nyt kursusmål kræver jo grundig research og forberedelse. Jeg glæder mig til at gense Marokko og især Marrakesh, og jeg håber at komme hjem med overbevisning om, at min drøm om at holde kurus i Marokko går i opfyldelse. Der er allerede en del tilmeldinger. Så jeg tror på det!!

Mere om både Mellemrum og Marokko i næste nyhedsbrev.

 

 

Juli hilsen...

 

Nu er der helt stille i værkstedet…

Efter en herlig, heftig, hektisk og festlig sommerkursusuge med 19 børn mellem 8 og 14 år, er der ryddet op, fejet og prydet. Jeg har stillet et par ufærdige malerier af mine egne frem i håb om, at der inden længe kommer en regnvejrsdag   - måske kunne jeg så få trang til at gribe penslerne.

Festligt blev det med alle børnene. Temaet  en fest  blev skudt i gang med et selvportræt som baby. Malet efter et medbragt foto. 2,3,4 børn sammen om  et maleri på store papkasser. Snor blev bundet omkring og der stod så ”pakkeposten” med verdens bedste gave, da forældrene kom til udstilling! Det tredimensionelle princip kan leges ind på mange måder. Vi ”modellerede” en lille gavepose af avis, papir og klister. Malede bunden sølv og guld, malede folderne så det rumlige blev forstærket, og til sidst kom der bånd omkring snøvsen! Vupti -  den fineste pose ”voksede  ud” af det lille lærred. Abstraktionsevnen blev øvet ved at zoome ind og forenkle detaljerne fra den fysiske gave-ting, som hver havde medbragt. Et enkelt abstrakt maleri så dermed dagens lys!

En morgen førte en lille fantasi-rejse os på besøg på Dronningen slot og op i garderoben. Her kunne man i sin indre fantasiverden  designe  den allerfineste kjole til brug ved ”kunstnerbal” på slottet. Og ingen fest og fernisering uden hat! Gid vi alle kunne bibeholde den fantasi, det gåpå-mod, den opfindsomhed og frygtløshed, som børn har, når de stilles overfor en vild og skør opgave! Der var materialer nok af alle slags - OG en hat! Hatten skulle omformes til et bærbart kunstværk, en lille skulptur. Det kom der 19 vilde og skøre kreationer ud af!

Sankt  Hans-festen blev jo afholdt  uden bål i år! Krøyers gamle maleri, Sankt Hans blus på Skagen Strand fra 1906, blev brugt som oplæg til et flot bål og en parafrase over midsommerfesten. Og til enhver fest hører et veldækket bord. I mangel af Flora Danica malede vi vores eget stel: Flora Ry! Her er alle tallerkner forskellige – og fine blev de.

Alt var klappet og klart da forældre og søskende og bedstemor ankom til sommerens festligste fernisering.

Alle børn nu med festlig hat! Is, kager  og kaffe til alle 75 gæster! Vejret var smukt hele ugen. Sikke da en fest!

 

Godt humør, skitselyst og nysgerrighed kunne være overskriften på Bergamo ugen midt i juni. Det blev en rigtig dejlig uge og den gamle middelalderby bag murene viste sig fra sin smukkeste side med sol og vind, efter et meget vådt forår! Solen skinnede på os og vi indtog byen: Tårne, kirker og klostre. Pladser, gader og stræder, cafeer og restauranter. Landskabet bag byen er smukt, fredfyldt og en smule ”guldalder-agtigt”. To lange gåture i det smukke landskab, med skitsebogen  i hånden – det er lykken! Det er altid spændende om et nyt kursus sted virker! Det gjorde det. Her kan vi godt komme igen -  engang! Vi boede meget enkelt på en lille pension: Entro le Mura. Og den fine lille have føltes som en lille oase, efter en lang dag i byen! Og selvfølgelig blev skitsebøgerne tykke og fede!

Det nye kursusprogram for efterår2018 og forår2019+ ligger som du kan se her på hjemmesiden. Klik på kursusprogram  og se datoer og weekend- tilbud og rejser i 2019.

Nu tager jeg sommerhatten på, drager ud det blå og glæder mig til kursusrejsen til  Andalusien i Sydspanien 10-17. september.

 

God sommer til jer alle.

 

 

 

Maj hilsen…

 

Nu er forårssæsonen på Billedværkstedet Søkilden slut. Og det føles som om, det allerede er midt sommer!

Det er det heldigvis ikke! Heldigvis er der en lille måned til midsommer!

Mens bøgen sprang ud over hovedet på os, tegnede vi os tæt på træet i den første lune maj-week-end.

Og børneholdet fik afsluttet forløbet med de 4 grundfarver. Efter mere end 20 år har jeg nu lukket ned for de almindelige børnehold. Det er med lidt vemod i hjertet, for hold da op hvor er det både sjovt, inspirerende og lærerigt at arbejde med børn, der kommer glade ind ad døren helt totalt frivilligt efter en lang skoledag. Og de er næsten ikke til at smide ud, selvom kl er 18.30! men jeg må have mere egen maletid i værkstedet! Heldigvis er der både i år og næste år Sommerkursus for børn på programmet, og jeg glæder mig til at byde 18 friske sommerbørn velkommen i den første uge af skoleferien med temaet:

en fest! Hvordan den fest forløber, får I at se i næste nyhedsbrev.

Og så er der hen over foråret blevet gentænkt, så både hjerner og pensler og spartler har givet lyd fra sig. Gentænk dit maleri! Samme tema på alle dag-og aftenhold! Der er malet over og om, der er klippet og klistret, der er blevet startet på en frisk med inspiration i gamle temaer, der er malet modsat og alverdens teknikker og udtryk har været oppe at vende. Det blev til en mangfoldighed at malerier. Ingen kan komme og sige noget om ensretning!! Det har været både udfordrende, sjovt, lærerigt og inspirerende for mig og alle malerne! Hatten af for jeres gå-påmod og lyst til at male  jer ud på kanten!

Nu venter 11 kursister på at det bliver 12. juni, hvor flyet letter fra Billund for at lande i Bergamo Alta, den gamle smukke middelalderby i Norditalien. Bergamo er et helt nyt kursussted, som jeg glæder mig til ”erobre”.

Første uge af juli vrimler sommer- børnene som sagt ind i værkstedet. Så holdes sommerpause indtil vi sætter kursen sydpå mod Spanien og Andalusien i starten af september. Først Granada med Alhambra og dernæst den hvide by Capileira i Sierra Nevada bjergene. Det er 4. gang, vi holder kursus dernede. Og jeg glæder mig!

Omkring 1. juli er det nye kursusprogram for efterår 2018 og forår 2019 tilgængeligt på hjemmesiden.

Tak til alle jer der i dette forår om-satte liv, tanker og godt humør i værkstedet.

God sommer og på gensyn!

 

 

 

BILLEDVÆRKSTEDET SØKILDEN

V/ BIRGIT DAHLSTRUP JENSEN

TULSTRUPVEJ 91

MAIL- BDJ@HOTMAIL.COM

TELEFON: 20771066